Festival Musica Sacra prinesie pod Zobor duchovnú hudbu

26.04.2012 Nitra

Nitra 25. apríla (TASR) – Mesto Nitra finišuje s prípravou 22. ročníka Medzinárodného festivalu sakrálnej hudby Musica sacra, ktorý sa uskutoční od 10. júna do 1. júla v piaristickom Kostole sv. Ladislava. Každú nedeľu a vo štvrtok tu budú od 19.00 h znieť tóny duchovnej hudby v podaní slovenských, českých, maďarských a japonských umelcov.

„Festival sa začína otváracím koncertom v nedeľu 10. júna v podaní Komorného orchestra Sinfonieta Bratislava, Miešaného speváckeho zboru Technik Akademik, sólistov Heleny Oborníkovej, Patrika Horňáka a Matúša Trávnička. Pod dirigentskou taktovkou Pavla Procházku okrem diel G. Lagrangeho a W. A. Mozarta zaznie Händlovo Oratórium Dettinger Te Deum ako víťazný chválospev,“ avizovala Ľudmila Synaková z Mestského úradu v Nitre.

Na druhom koncerte festivalu sa návštevníci budú môcť započúvať do diel A. Vivaldiho, G. B. Vitaliho. W. A. Mozarta a A. Dvořáka v podaní českých inštrumentalistov Jiřiny Dvořákovej Marešovej, Pavla Hůlu, Lucie Sedlákovej Hůlovej a Martina Sedláka. Nedeľa 17. júna bude patriť českému komornému súboru Barocco Sempre Giovane, ktorý už nitrianski poslucháči poznajú z účinkovania na Nitrianskej hudobnej jari. Okrem súboru, ktorý pôsobí pod umeleckou taktovkou Josefa Krečmera sa na koncerte predstaví japonská sopranistka Michiyo Keiko, huslistka Iva Kramperová a organista Pavel Svoboda.

„Skvelá maďarská cimbalistka Viktória Herencsár spolu so Zuzanou Bouřovou a Jozefom Podhoranským sa predstavia 21. júna s poslucháčsky zaujímavým programom F. Giordaniho, C. Stamitza, F. Liszta, J. S. Bacha, F. Farkasa, S. Sokolaya a A. Contiho. Sakrálna tvorba Jána Levoslava Bellu, ako aj ďalších skladateľov, odznie v podaní Slovenského speváckeho zboru Adoremus pod dirigentskou taktovkou Dušana Billu spolu s organistom Marekom Vrábelom v nedeľu 24. júna,“ uviedla Synaková.

Jaroslav Konečný a Tomáš Najbrt sa na historických nástrojoch predstavia na koncerte 28. júna. Okrem duchovnej hudby zo 16. storočia predstavia aj širokú paletu historických hudobných nástrojov. Záverečný koncert 1. júla bude patriť dielu súčasného autora Pavla Kršku Requiem, ktoré odznie v podaní Žilinského miešaného zboru, Trnavského komorného orchestra a sólistov Ireny Kubíkovej, Evy Safončíkovej, Jozefa Gráfa, Martina Mikuša a Mariána Mušku. Vstup na všetky koncerty je voľný.
 

Vyberte región